Ta hand om jorden men också dig själv


Jag brinner för att vår värld ska vara en bra plats för alla människor. Jag vill att mina barn ska ha någonstans att springa barfota och njuta av solen i ansiktet. Där solen inte är så farlig att man inte kan gå ut. Där Vindarna är så starka att man inte kan stå rakt. Det är inte dit vi ska och jag är väldigt tacksam att jag inte är ensam i kampen om att återställa jorden till dess forna glans. Det är en kamp som tar tid och där vi måste vara uthålliga. För att orka måste vi ta hand om varandra och oss själva. Det behövs inte mer egoism i den här världen än vad som redan finns men jag menar att man ska ta hand om sig själv på ett hälsosamt sätt. Det handlar inte om att ösa gröna sedlar över dig utan att vårda din kropp, inifrån och ut.

En frisk kropp inifrån och ut.

Jag är inte någon hälsoguru men under mina 39 levnadsår har jag ändå kommit till en del insikter som jag vill dela med mig av. Att få möjlighet att dela med mig av det jag har är en del av syftet med att jag har den här bloggen. En mycket vis och klok man sa en gång, -”Guld och silver har jag inte, men det jag har, det ger jag dig”. Med den filosofin vill jag därför dela med mig av det jag lärt mig.

Det jag delar med mig av här är insikter som jag lärt mig kopplat till mig, min kropp och min livsstil och kanske inte alls är applicerbart på era liv så ta inte något av det jag skriver för sanning. Detta är min sanning men kanske inte er.

Ät rätt och ät smart

Resan till en god hälsa startar för många med vad vi stoppar in i munnen. Så har det varit även för mig. Jag har inte alltid haft en kropp som idealet skulle kalla hälsosam. Det gjorde heller aldrig min läkare. Jag har idag hittat en rutin och ett sätt att äta för att jag ska ha mycket energi men också för att kroppen ska ta hand om sig själv. När jag tidigare startade mitt matintag vid klokan 8 med en stabil frukost, fortsatte intaget udner dagen i form av mellanmål, luncher, fika och avslutade dagens intag runt klockan 22 med en kvällsmacka gav jag aldrig kroppen möjlighet att bearbeta sig själv. Jag försåg kroppen med all energi som behövdes. Det jag har lärt mig är att kroppen behöver tid för återhämtning och vila, inte bara klassisk fysisk vila utan att även en vila från matintag.

Ta en paus från födointaget. Numera äter jag två mål om dagen. Lunch och middag. På det sättet får kroppen använda lagrad energi, bränna onödiga fätter men och möjlighet att reproducera celler, byta ut och bygga nytt.

För mig har det gjort all skillnad. Jag kommer beskriva detta mer längre fram.

Utsidan behöver också omsorg

Jag lever ett aktivt liv där jag rör mig mycket och i olika miljöer. Förutom att jag är mycket i hemmet är jag också en hel del i skogen, i staden och olika föreläsningssalar. Att vara i olika miljöer är inget jag är ensam om, det vet jag, därav tror jag att många med mig kan känna igen sig i detta.

Kroppen är ofta täckt men mina händer och mitt ansikte utsätts konstant för smog, avgaser och sura luftföroreningar. Det har tidigare resulterat i torra händer, röda ögon, stramt ansikte och kliande skägg.

Det finns en uppsjö med olika sätt att motverka detta och jag använder mig gärna av naturen i så lång utsträckning som möjligt. Jag har testat att mortla eucalyptus och smort in ansikte och händer med. Det fungerade bra till en början och hade jag fortsatt leva som jag gjorde i början hade jag kanske haft tid att fortsätta på detta sätt men det blev inte hållbart i längden. För att komma tillbaka till det jag började med behöver man ta hand om jorden men också sig själv. För att man ska orka hålla ut uppmuntrar jag till hållbara lösningar. Försök hitta rätt produkter med rätt oljor och ingridienser som ger dig energi att orka hela vägen.

När jag räddar mig själv räddar jag också jorden

Detta blev ett ganska långt inlägg men det blir lätt att jag försvinner in i mitt skrivande så fort det är något jag brinner för. Jorden håller på att modifieras och vi måste orka styra den och oss själva i rätt riktning. Jag kommer fortsätta att dela med mig av mina insikter framöver. Det kommer handla om hur jag kämpar för jordens modifiering, hur jag tar hand om mig själv och kanske att jag även lyfter företag som jag tycker gör ett bra jobb själva för att dra åt rätt håll. T minus 10 år så kanske vi är på en helt annan plats. Den som lever och kämpar vidare får helt enkelt se.