Med blicken framåt


Idag är en sån där dag där jag längtar och drömmer mig bort till sommaren. Dom varma härliga dagarna där solen bränner i ansiktet, man har tagit sig till närmsta sjö och ligger på stranden och värms upp av solen efter ett uppfriskande dopp.

Det är så jag trivs som allra bäst. Visst, jag är inte helt bekväm med att endast i badbyxor ligga på stranden helt synlig. Men allt handlar ju inte om mig. Barnen fullkomligt älskar detta också.

Lätt att glömma

När man är i det elementet är det lätt att ta det för givet. Att man glömmer bort vad som händer runt omkring i världen och alla olika motgångar som vi går igenom. Ibland helt osynligt men ibland också fullt synligt.

När den stora björnen i öst fick för sig att ta sådant som dom inte hade rätt till skakade det om hela världen. Inte minst vårt lilla land Sverige.

Även om allt som händer faktiskt är väldigt nära känns det fortfarande som att det som sker ändå är väldigt långt bort. Jag är tacksam för att vi i Sverige har visat stor solidaritet mot våra medmänniskor som på ett eller annat sätt har påverkats av situationen som råder.

Det är lätt att glömma när man ligger på stranden, hör barnen tjoa och heja på varandra, fågelkvitter och en sol som värmer upp ens kropp.

Sommarprojekt – är det ekonomiskt möjligt?

Det är inte bar sol och bad jag längtar efter och ser fram emot. Sommaren är även en tid då jag tar mig an mindre byggprojekt hemma på gården. Det ska planeras och köpas in för att sedan byggas. Just nu är jag i planeringsfasen där jag räknar på materialåtgång och priser.

Jag har snabbt insett att kriget och allt som händer har påverkat inflationen väldigt mycket i Sverige och priset på materialet som jag ämnar att använda har gått upp med nästan 40 procent mot hur det såg ut när jag började titta på detta förra sommaren.

Det är inte bara träindustrin som påverkats av detta utan även stålindustrin och livsmedelsindustrin. När länder som har har en stor export helt och hållet stänger ner är det inte konstigt att vi påverkas så som vi gör.

Jag hade till exempel inte tänkt börja planera och köpa in så här tidigt på året för något som jag ska göra i augusti men jag vågar inte vänta. Priserna väntas gå upp än mer och det blir inte hållbart för mig. Det skulle innebära att jag inte kan slutföra projektet i sommar.

Det som står på agendan är att bygga ett växthus dör odling av grönsaker och en del frukter. Jag kan inte påstå att jag har grön fingrar men jag uppskattar att arbete i trädgården. Det skänker mig ett lugn och en ro jag har svårt att hitta någon annanstans.

En oas i allt kaos

Växthuset som jag har börjat planera för att bygga är ett av en modell storlek större för att jag ska kunna sätta mig i min favorit fåtölj bland alla prunkande blad och blommor och koppla av.

Jag ser framför mig en miljö likt en regnskog som jag tror jag få vem som helst att försvinna bort i tanken.

Just nu är det klart att det blir melon, tomater, gurkor, vinddruvor och äppelträd till att börja med. Det återstår att se om det över huvud taget blir möjligt men det känns spännande att ha så mycket olika i vårt växthus.

T minus 3 månader innan växthuset är klart. Hoppas jorden finns kvar då.